Stad och resor

Vädertät i New York

Jag har bott i Orlando, Florida, i två och ett halvt år, och det är först nu jag har lyckats få till en långhelg i New York. Jag har redan sett en massa bilder, men det är nästan omöjligt att hinna med allt på tre dagar.

Precis som alltid när jag reser så försöker jag klara mig med så lite utrustning som möjligt. På grund av flygbolagens ganska hårda bagageregler var jag tvungen att klara mig med ett minimum den här gången. Normalt tar jag med mig min PEN-F, eftersom den erbjuder fantastisk kvalitet med tanke på storleken och är väldigt diskret.

Men det var svårt att förutse vädret i New York och enligt prognosen skulle det regna hela första dagen. PEN-F är inte tillräckligt vädertät, så det fick bli OM-D E-M1 Mark II med Zuiko 12-40 mm PRO istället. Jämfört med en DSLR-kamera är den här kombinationen ganska lätt och jag tänkte att den skulle funka för de flesta motiv.

Läs mer

Normalt fotograferar jag både bröllop, arkitektur och inredning. Jag har alltid beundrat ovanlig stadsfotografering, som min visionära kollega Thomas Leuthards bilder. Under de första timmarna i New York verkligen exploderade inspirationen, vilket jag sällan upplever.

Staden har en sån drivkraft och jag hittade motiv i vartenda hörn – statiska motiv men även situationer där jag var tvungen att agera snabbt.

Det underlättar att ha utrustning som gör att man kan reagera snabbt på situationer och även fokusera på dem. Och med skärmen, som kan vikas in, kan man verkligen fånga ovanliga perspektiv.

På något sätt kände jag mig som en av ”dem” – en stadsfotograf på jakt efter bilder.

Första dagen var regnig, precis som prognosen sa. Min fru stod snällt i en jättelång kö på Times Square i ösregnet för att få biljetter till en musikal den kvällen och jag vandrade omkring i närheten för att ta lite bilder. Dessutom behövde jag en jacka, vilket aldrig har varit ett problem i Florida. OM-D E-M1 Mark II utsattes för det kontinuerliga regnet och jag visste att den var pålitlig.

Solen tittade fram sista dagen och vi tog en cykeltur genom Central Park. Än en gång visste jag vilken otrolig bildstabilisering systemet erbjuder. Och samtidigt spelade jag in flera videoklipp. Jag filmade till exempel från cykeln – det är smått otroligt vad den femaxliga stabiliseringen klarar av.

Jag fick möjlighet att prova på flera olika fotosituationer under helgen – från stadsfotografering runt 5th Avenue och i tunnelbanan till klassiska turistmotiv som Ground Zero och World Trade Center One, och nattvyn över Manhattan från Brooklyn Bridge. E-M1 Mark II och Zuiko 12-40 PRO levererade verkligen och var perfekta följeslagare. På nästa resa vill jag ta med 12-100 PRO, så att jag kan komma närmare vissa situationer och föreviga fler detaljer, till exempel vid WTC One, eller fota porträtt.

Författare och fotograf: Alexander Hahn

Läs mer