Stad och resor

Även de små detaljerna i livet kan göra stor skillnad

Så fort kameran levererades godkände jag leveransen och slet upp paketet. Där var hon – den senaste OM-D E-M10 Mark IV*.

En sådan liten men ändå vackert designad kamera som riktigt andades självförtroende och styrka.

Jag kunde knappt bärga mig tills jag kunde ta med mig denna lilla skönhet ut på stan och se vad hon klarade av. Den första känslan jag fick var att det kändes bekant – som en gammal vän jag inte hade träffat på flera år, men som jag kunde prata lika fritt med som om vi hade setts igår. Det var så det kändes. Jag hittade instinktivt alla funktioner jag behövde för att fota precis som jag vill. En stor anledning till detta är ”snabbmenyn” som Olympus använder, där alla justeringar jag behöver finns i en tydlig layout. Dessutom passar kameran som handen i handsken, trots att den är så liten. Det känns helt enkelt naturligt att hålla i den, med ett starkt grepp utan att man behöver hålla för hårt – den passar helt enkelt perfekt. Det är något många andra mindre kameror inte klarar av.

När jag jobbade med E-M10 Mark IV avslutade jag även ett gatukonstprojekt i min hemstad Haag – ett porträtt av min partner som fungerar från två olika perspektiv. Det var otroligt skönt att ha med mig kameran när jag målade, eftersom dokumentationen aldrig har varit lika enkel eller rolig. Den femaxliga bildstabiliseringen var otroligt praktisk. På mörka och kalla kvällar kunde jag ändå fota utan stativ med relativt låg ISO med hjälp av bildstabiliseringen, så att jag kunde bevara kvällens atmosfär istället för att lysa upp den med blixtar. Och eftersom kameran är så liten fanns den där när jag behövde den men var aldrig i vägen.

Läs mer

Jag återkommer hela tiden till storleken – det är helt enkelt otroligt hur mycket kamera Olympus kan få plats med i ett så litet hus. E-M10 Mark IV, ett M.Zuiko Digital ED 8mm F1.8 Fisheye PRO, ett 17mm F1.8 och ett 45mm F1.8 så har jag allt jag behöver för i princip alla fotosituationer – allt i en enda liten magväska. Oavsett om jag är på jakt efter nya stadsmotiv, jobbar på en ny väggmålning eller bara pendlar är systemet så litet och lätt att jag kan bära med mig det överallt utan att det är i vägen.

Och det är detta som är andan i bra gatufotografering. Det är lite som kärlek – om du letar efter det så kommer du inte hitta det, men äkta kärlek kommer hitta dig. Det är likadant med gatufotografering – jag har tagit mina bästa bilder när jag inte planerade att fota. Om jag fortfarande bar omkring på min gamla stora kamera hade jag lämnat den hemma dessa dagar och då hade min portfölj sett helt annorlunda ut. Det hade i sin tur inneburit att jag inte hade fotat de stora kampanjer jag nu har kunnat fota, eller fått min permanenta utställning på Nederländernas kungliga teater, eller ens skrivit den här artikeln. Allt detta hade inte funnits om jag inte hade bestämt mig för att byta till dessa mindre format.

Läs mer

Visst är det galet hur de små detaljerna i livet kan göra så stor skillnad?

Och om du fortfarande tvekar eller är skeptisk – jag fotar regelbundet kampanjaffischer för Nederländernas kungliga teater med dessa system, och lita på mig när jag säger att bilder tagna med dem ser fantastiska ut på en annonstavla.

Författare och fotograf: Gordon Meuleman

* I augusti 2020