Stad och resor

En närmare titt på OM-D E-M10 Mark IV

Vi heter Lisa Nuber och Patrick Scholz och är fotograferna bakom »Social Traveling»! Under de senaste veckorna har vi tillbringat lite kvalitetstid med den nya OM-D E-M10 Mark IV och har tagit tonvis med PR-bilder.

Vi ägnade ofta hela dagar åt att utforska olika platser och åt att finkamma gatorna efter de bästa ställena att fotografera. Utöver kamerahuset försett med pannkaksobjektivet M.Zuiko Digital ED 14–42 mm F3.5–5.6 EZ tog vi också med oss ett antal utbytbara objektiv, inklusive M.Zuiko Digital 17 mm F1.8, 25 mm F1.8 och 45 mm F1.8 för att få tre fasta brännvidder, såväl som M.Zuiko Digital ED 12–45 mm F4 PRO och M.Zuiko Digital ED 14–150 mm F4–5.6 II.

Trots all denna utrustning var vår ryggsäck förvånansvärt lätt – det här är en av de saker vi tycker allra mest om hos Olympus kamerasystem. Husen och objektiven har en kompakt och lätt konstruktion, vilket gör E-M10 Mark IV till den perfekta resekompisen för den som inte är sugen på att släpa runt på tung utrustning men ändå vill ha en rejäl kamera som kan ta fantastiska bilder.

Vår resa började på hemmaplan i de sydligaste delarna av Tyskland där vi fotograferade sevärdheterna i Wangen im Allgäu, Ravensburg och ytterligare några platser. Nästa punkt på dagordningen var Frankfurt där vi ägnade en massa tid åt att prova den automatiska ansiktsigenkänningen med ögonprioritering. Inte ens i denna stadsdjungel behövde vi någonsin justera fokuspunkten manuellt eftersom kameran varje gång lyckades fokusera på motivets ögon.

En annan fantastisk funktion som fungerade mycket bra för oss i stadsmiljöerna var multiexponeringsläget.

Det här är ett av de avancerade fotolägen (AP-lägen) som kameran erbjuder och det kan användas för att leka med multiexponering på mycket enkla men ändå kreativa sätt.

Läs mer

Vårt uppehåll i Freiburg gav oss möjlighet att komma överens med ett annat käckt AP-läge.

Live Composite-funktionen låter dig ta spektakulära nattbilder utan specialtrick. För att använda det här läget behöver du montera kameran på ett stativ. När du har hittat ditt motiv behöver du sedan bara trycka på slutarknappen. Kameran börjar med att ta en bild vid idealiska ljusinställningar innan den sedan väntar på förändringar av ljusnivåerna. Det här betyder att till exempel ett ljust objekt inte blir för ljust eftersom ljusheten i den här delen av bilden inte förändras. Däremot syns lyktorna på en passerande bil eller kanske stjärnorna som rör sig över himlen i den sammanlagda bilden. Resultatet blir ett häpnadsväckande konstverk som kombinerar alla de olika elementen i en enda bild – utan behov av tidsödande redigering.

En annan sak vi tyckte var mycket användbar i det här läget var hur enkelt det är att ansluta kameran till en smarttelefon. Med appen OI.Share kunde vi se bilden skapas på telefonens skärm medan det skedde. Det här var en enorm fördel eftersom vi hade placerat kameran nära marken, vilket gjorde det knepigt att ta bilden och att använda Live View-funktionen.

Läs mer

Tack vare den snabba WiFi-anslutningen mellan kameran och smarttelefonen kunde vi också blixtsnabbt spara våra bilder på telefonen. Vi använder den här funktionen massor eftersom vi ofta är på resande fot och inte har tillgång till vår dator. Det här innebär att oavsett var vi tar bilder kan vi genast skicka dem till vänner och familj såväl som publicera dem direkt i våra olika online-kanaler.

Utöver en fantastisk 20 MP-sensor och ett överflöd av intelligenta lägen har E-M10 Mark IV dessutom en kraftfull 5-axlig bildstabilisering som tar bort kameraskak vid filmning och gör fotografering i svaga ljusförhållanden till ett rent nöje. Vi är imponerade av hur mycket sofistikerad teknik som får plats i en så kompakt kamera!

Läs mer

Om du vill veta mer om oss och våra projekt så kan du komma och besöka oss på www.social-traveling.de.

Författare och fotografer: Lisa Nuber och Patrick Scholz