Stad och resor

Tio viktiga tips för resefotografering

1. Res lätt

Du vill inte släpa på extra vikt när du reser. Därför bör du alltid packa kamerautrustningen noga och lämna saker du inte behöver hemma. Fasta objektiv är fantastiska, men det kan bli onödigt tungt och klumpigt om du tar med dig för många objektiv på resan. Om du istället väljer ett eller två zoomobjektiv sparar du mycket vikt. Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm F4 IS PRO är ett bra alternativ om du bara vill ta med ett objektiv.

2. Tyst fotografering

Tysta slutare gör det möjligt att fota diskret, vilket är perfekt vid gatufotografering, på bröllop eller när du fotar skygga djur, där kameraklick kan vara störande. Alla OM-D-kameror har elektroniska slutare, vilket möjliggör tyst fotografering.

3. Stativ

Eftersom Olympus har enastående bildstabilisering behöver du sällan ett vanligt stativ, men när du vill ha riktigt lång exponering, som när du fotar en natthimmel, är stativ ett måste. Jag rekommenderar en modell som fungerar bra på resan och är enkel att ta med sig. Ett bra alternativ kan vara en GorillaPod, en klämma som kan användas för att montera kameran på stolpar eller träd och ofta ger större möjligheter till annorlunda fotovinklar. Oroa dig inte över om det är tillräckligt stabilt – IS i OM-D-kamerorna kan hantera dessa vibrationer. Dessutom kan du fjärrstyra kameran med hjälp av OI Share-appen och din mobiltelefon, vilket är väldigt praktiskt.

4. Extra strömkällor

Ett urladdat batteri är en mardröm, så se till att alltid ha med dig ett extra batteri eller en powerbank. Den senaste Olympus-modellen erbjuder USB-laddning och USB-strömförsörjning. Ett extra minneskort är också en bra idé.

5. Morgonstund har guld i mund

Vid gryning och skymning är ljuset svagt, varmt och otroligt vackert – perfekta förhållanden för fotografering. Så ställ väckarklockan och planera din fotografering i det varma och vackra ljuset. Motljusfotografering är en teknik som kan ge fantastiska resultat.

6. Komposition

Den första fotolektionen handlar om komposition. Tredelningsregeln (rule of thirds) är inte alltid det bästa alternativet, men det är något du alltid bör tänka på och utgå från innan du provar något annat. Tänk på att det inte finns rätt och fel inom fotografering, så sluta aldrig vara kreativ!

7. Perspektiv

Vinklar är otroligt viktiga för fotointryck och kan göra enorm skillnad. Fågelperspektiv och marknivå är två extrema vinklar med många alternativ. Så var kreativ och prova lite nya vinklar. Den vinklingsbara LCD-pekskärmen kan vara väldigt praktisk här.

8. Ta alltid med dig kameran

Man vet aldrig när en fotomöjlighet uppstår, så ta alltid med dig kameran, även på äventyr som dykning, vandring eller klättring. Ett perfekt verktyg för dessa aktiviteter är Olympus Tough TG-6 som är både vatten-, frys- och stötsäker.

9. HDR-läge

Olympus kameror erbjuder HDR-fotografering, en teknik som låter kameran ta flera bilder med olika exponeringar och skapa en bild som kombinerar både högdagrar och skuggor. Det är perfekt när du vill ta en landskapsbild av hög kvalitet med fantastisk färg och jämn exponering.

10. Glöm inte detaljerna

Det är lätt att bara leta efter stora scener, men glöm inte bort de små detaljerna i världen. En blomma, en fjäril eller en regndroppe är fina motiv som breddar din berättelse. Så ta med dig ett makroobjektiv som M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 Macro eller 60mm F 2.8 Macro på nästa resa – båda är bra alternativ för din Olympus-kamera.

Författare och fotograf: Niklas Nilsson