Stad och resor

Funktioner vi borde älska

Många besöker kamerabutiker för att köpa en ny kamera. Oftast bryr de sig om ergonomi, hur kameran känns, sensorer, megapixlar, dynamik, ljud, menyer och objektivens räckvidd. Och dessa aspekter är absolut viktiga för fotografer, men väldigt få tänker på kamerans tekniska funktioner, det vill säga det man hittar under huven. När jag bytte till Olympus-systemet 2014 läste jag om funktioner som jag egentligen inte brydde mig om i Olympus katalog. Då trodde jag inte att jag behövde Live Bulb, Live Time eller Live Composite, jag tyckte att det bara lät som gimmickar. Men om du frågar mig idag om jag behöver och använder dessa funktioner så blir svaret ett rungande ja!

När jag diskuterar lång exponering med fotografer som inte använder Olympus brukar jag säga att jag inte behöver lista ut hur länge jag ska exponera en bild – jag tittar bara på skärmen och när exponeringen är rätt så är bilden klar. Då frågar de hur jag vet det, och jag svarar att det är tack vare de magiska funktionerna Live Bulb, Live Time och Live Composite som man bara får med Olympus! Bilden nedan tog jag faktiskt i Frankfurt på en sån dag. Jag väntade tills ljusförhållandena var rätt och sedan skapade kameran den här bilden med hjälp av funktionen Live Composite. Ett försök – en bild.

Läs mer

Olympus är den enda tillverkaren som erbjuder den här typen av funktion för exponeringstid. För några månader sedan vandrade jag i området kring vattenfallet Allerheiligen-Wasserfälle i Schwarzwald och fotade. Jag placerade ut utrustningen och fotade vattenfallet med Live Time-funktionen.

När jag höll på att packa ihop och göra mig redo att ge mig av kom det dit en man som också använde Olympus. Jag såg hur han tog sig an motivet. Först ställde han upp allt och såg ut att vilja fota med lång exponering, för han hade satt på ett Neutral Density-filter på objektivet. Men sedan blev det intressant! Jag ville se om han skulle använda Live Time-funktion, och vet du vad – han började göra uträkningar. ”Med bländare X och Neutral Density-filtret måste jag exponera i X sekunder.” Då tänkte jag att herregud, han har ju Live Time, men ändå försöker han räkna ut det. Så jag gick fram och frågade om han visste hur Live Time fungerade. Han svarade ja, men det lät mer som ett nej, eftersom han inte hade koll på funktionens tekniska kapacitet. Så jag började förklara funktionen för honom. Vad jag försöker komma fram till är att det finns fotografer med Olympus-system som varken förstår eller använder kamerornas funktioner.

Vid en första anblick kan de framstå som gimmickar. Men funktioner som dessa är faktiskt värda sin vikt i guld, för de förenklar fotokonsten för fotografen. Lång exponering är faktiskt ett experimentellt foto – normalt exponeras de första bilderna inte på rätt sätt. Naturligtvis måste vi även tänka på att stativ, fjärrutlösare och appen (Ol.Share) är måsten. Låt mig ge en översikt över funktionerna.

Live Bulb, Live Time och Live Composite fungerar på lite olika sätt. Till att börja med ska kameran stå på en stabil yta, som ett stativ – stäng av bildstabiliseringen, komponera bilden och fokusera. Om du använder ett Neutral Density-filter ska du stänga av autofokusen. Hittills gäller den traditionella metoden för lång exponering även Live Bulb, Live Time och Live Composite. Börja med att mäta exponeringen i läge A, S eller M. Exponeringstiden bör ligga mellan 1/2 och 60 sekunder, och vi har den här siffran i åtanke. Nu byter du till det läge du vill använda – tryck på menyknapparna och ange tiden vi noterade och tryck sedan på OK. Sedan går du till Live View-läget. Det är nu vi släpper slutaren och ser på medan bilden tar form – det är verkligen så enkelt! Vi behöver inte räkna ut exponeringstiden och Live Composite-funktionen lägger till respektive ljusskillnad, och inte det totala tillgängliga ljuset, vilket är det normala. Det är skillnaden jämfört med Live Bulb och Live Time. Så ta med dig kameran, ge dig ut i naturen och prova själv – du kommer älska dessa funktioner! Möjligheterna är oändliga! Det är enkelt att skapa ljustavlor, ta arkitektoniska bilder, fota stjärnspår och mycket mer – fantasin har inga gränser och det häftiga är att bilderna är i formatet RAW eller JPG!

Jag vill gärna avsluta med det här citatet: ”Naturen vilseleder oss aldrig. Det är vi som vilseleder oss själva. ” – Jean-Jacques Rousseau

Författare och fotograf: Hayrettin Bilgin

Läs mer