Stad och resor

Ta med den och använd den – det kan inte gå fel

Sedan 2003, när jag hade en Olympus Camedia-kameran i mina händer för första gången, kunde jag inte ens drömma om vilken resa det skulle bli. Upp- och nedgångar, stilförändringar, en ny förståelse för fotografering, många dåliga idéer och ibland några bra. En sak förändrades aldrig ... Olympus.
Till en början var jag nyfiken, därefter lockades jag av duktiga människor från Olympus som alltid var redo att hjälpa till och nu är det kvaliteten på utrustningen som aldrig förråder mig.

Min stil är dokumentär/dagbok men jag gillar även att vandra genom det surrealistiska och den abstrakta fotovärlden. Jag gillar att fota konserter, föreställningar, bröllop, landskap och stadsbilder. Vad som helst där jag inte behöver påverka scenen jag har framför mig. Jag gillar ögonblick och spontana händelser.
På grund av min fotografiska stil kommer jag ibland i kontakt med bokeh-stilen. Jag gillar bokeh, men när jag tar bilder tänker jag inte på bokeh, jag försöker bara ha så snabb slutartid som möjligt och så liten ISO och F-stop som möjligt. Bokeh är bara en produkt. Naturligtvis är skillnaden i avståndet från motivet mycket viktig för bokeh. När det gäller bokeh gillar jag att fota på natten med en ljus bakgrund, t.ex. i form av gatulampor.

Läs mer

Jag fotograferar ofta människor på olika fester, konserter, bröllop osv. Så jag har alltid att göra med svagt ljus.
På sista tiden har jag hållit mig till ett 17 mm-objektiv, vilket är bra för landskaps-/stadsbilder. 25 mm och 45 mm tar jag fram när det gäller människor, gatufotografering och naturligtvis vid svagt ljus. Jag blev positivt överraskad av objektivens skärpa, snabba fokus, vackra fjäder-bokeh och hastighet.

Jag är inte speciellt teknisk, så jag kan inte gå in på djupa recensioner, men fantastiska detaljer när jag tar bilder och bra kvalitet är något som i alla fall får mig att le. Jag fick nyligen frågor om tips för dessa objektiv och jag sa att det inte finns något tips annat än använda det – du kan inte göra fel. Jag menar allvar, ur mitt perspektiv och för mina fotografiska behov är dessa objektiv fantastiska.

Författare och fotograf: Silvijo Selman

Läs mer