Stad och resor

Din bästa följeslagare vid naturfotografering

Under mina resor fick jag möjlighet att prova nya E-M5 Mark III i Sydtyrolen under en vecka, en unik upplevelse som jag verkligen rekommenderar för alla som älskar naturen och fantastiska landskap. Verkligen en perfekt upplevelse för det här tillfället.

Jag måste säga att jag förundrades över hur kompakt och lätt den är, och alla nya funktioner den har. Olympus har verkligen tänkt på allt. Eftersom den är mindre och mer kompakt kan man lägga till ett större grepp, för dem som behöver det.

En av de grundläggande egenskaperna är att man kan kontrollera att huset och objektiven är vattentäta i regn, utan att behöva oroa sig för att det kommer vatten på kameran, och jag måste säga att förbättringarna märks. Nu tillbringar jag gärna flera timmar i ett naturreservat och fotar rådjur.

Läs mer

Eftersom kameran är liten märker man den knappt, men jag rekommenderar ändå att du gömmer dig bakom träd om du ska fota vilda djur. Dessutom är det bra att använda ett mångsidigt objektiv med bra zoom, som M.Zuiko Digital ED 12-200mm F3.5-6.3, och kanske även det tysta läget, så att du inte skrämmer bort djuren.

När man tar sig mot topparna i Stelvio-området är det viktigt att utrustningen är mångsidig och lätt, eftersom det är brant. Den här gången tog jag bara med mig två objektiv, M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO – ett mycket mångsidigt objektiv för alla situationer – och M.Zuiko Digital ED 14-150mm F4-5.6 II. Det första objektivet använde jag för att fota landskap och det andra när jag närmade mig vilda djur, som det här fina murmeldjuret. Jag gillar att utnyttja ljuset tidigt på morgonen och vid skymningen, det är då de högsta topparna lyses upp på bästa sätt.

Läs mer

Jag har flera gånger stött på problemet att jag har packat med mig väldigt tung utrustning och flera batterier och sedan måste bestämma om jag verkligen ska ta med dem på expeditionen. Olympus E-M5 Mark III med ett enda batteri räckte hela dagen. Jag filmade till och med ett par gånger utan att behöva extra stativ eller stabilisering.

Naturen längs vägen var ofta bergig och blåsig och det fanns ingen säker plats att byta objektiv, vilket jag var tvungen att göra direkt på plats. Hur snabbt man kan byta objektiv är viktigt och en av de saker jag oroar mig minst över med Olympus, för under alla år som jag har använt systemet har jag aldrig behövt rengöra sensorn. Inte nog med det – jag är inte det minsta orolig över att byta objektiv i alla sorts väder. Och förresten – jag fick faktiskt sällskap av några nyfikna åsnor som undrade vad jag gjorde sittandes på marken.

Efter en vecka med olika test kan jag säga att Olympus E-M5 Mark III är den perfekta kameran för resan – den är lätt och exakt med utbytbara objektiv och mycket snabb fokusering, vilket uppfyller förväntningarna hos alla resefotografer som behöver lätt utrustning i ryggsäcken.

Författare och fotograf: Oliver Vegas

Läs mer