Djur och natur

Porträtt i naturen. Kan Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO användas till annat?

Den nya serien med F1.2 PRO-objektiv har utformats särskilt för porträtt och reportagefotografering. Speciellt M. Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO har redan gjort sig ett namn inom porträttfotografering med sin synvinkel och mycket snabba bländare på 1.2, men än mer tack vare sin mjuka bokeh. Alla fotografer hyllar övergången mellan skärpa och oskärpa samt den mjuka bakgrunden. Jag tänkte att det här objektivet även skulle vara lämpligt för naturfotografering, speciellt på våren när det börjar dyka upp knoppar och blommor. Jag tänkte ta chansen att leka lite med objektivet och experimentera i den här genren. En fotografvän som använder Nikon påstår att Walimex Pro 135mm F2.0 är perfekt för detta, eftersom även den har en mjuk bokeh som ger bilderna en väldig speciell karaktär.

Så vi gav oss ut tillsammans några gånger för att jämföra de olika bildeffekter vi fick. Med MFT måste man tänka på att det krävs en kortare brännvidd för samma synvinkel och att effekten av skärpedjupet är mindre. Man kan säga att M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO har en synvinkel som motsvarar ett litet objektiv på 90 mm och därmed samma skärpedjup som ett objektiv på 45 mm. Det innebär en skillnad på ungefär 2 f-stopp, vilket gör att det påminner väldigt mycket om Walimex.

Den gräddlika förgrunden och bakgrunden är vacker och extraheringen är lämplig för fotografering av växter i de flesta situationer. Det närmaste fokuseringsavståndet på bara 0,5 m ger fler intressanta möjligheter. Det är även viktigt att påpeka att på ett 33 % kortare avstånd så neutraliseras skillnaden på 2 f-stopp i skärpedjup jämfört med 35 mm-formatet. Och detta är en fördel med Olympus. Sigma 85mm F1.4 har till exempel ett närmaste fokuseringsavstånd på 85 cm medan Walimex, som jag nämnde tidigare, har 80 cm, vilket är mer än skillnaden på 33 % som vi precis diskuterade, och därmed är de jämförbara vad gäller extrahering.

Läs mer

Självklart kan man inte ta helt identiska bilder, men det eviga argumentet att MFT inte kan ta bilder med ett skärpedjup som är lika grunt som 35 mm-formatet är helt enkelt vilseledande. Det kräver bara en lite annorlunda kreativ metod och rätt objektiv.

Med en vikt på 410 g och kompakt design är OM-D E-M1 Mark II lätt att hantera, och den vridbara skärmen innebär att även fotografer som inte är så rörliga inte behöver oroa sig för att ta bilder nära marken. Jag älskar verkligen friheten som det innebär.

Objektivet ger en fantastisk skärpa och knappt några färgavvikelser, precis som alla andra Olympus PRO-objektiv. Speciellt med mycket snabba objektiv märker jag alltid av längsgående kromatiska aberrationer. Så var fallet för alla märken jag jobbade med i 35 mm-formatet, även i PRO-segmentet. (Grönlila oskärpa framför och bakom fokalplanet). Och som alla vet går det inte att åtgärda problemet med programvara.

Beläggningen ser till att den är dammsäker och vattentät, vilket gör den perfekt för varierande väderförhållanden på fält, i skogar och på ängar. Du behöver inte oroa dig för att lägga ner utrustningen på en daggig äng.

Du behöver inte oroa dig för att lägga ner utrustningen på en daggig äng. Sedan jag började med testerna har jag lämnat den i ryggsäcken när jag är på resande fot, och den har varit ett riktigt bra redskap i många situationer, speciellt när jag vill ta eteriska bilder eller föreviga drömlika stämningar.

Författare och fotograf: Andreas Geh

Läs mer