Djur och natur

Byta till OM-D E-M1 Mark II

I nästan trettio år har jag haft nöjet att resa till några av planetens mest avlägsna platser och fotografera djur och miljöproblem, men främst fåglar. Jag har campat på antarktisk is intill en koloni med kejsarpingviner, vandrat genom skogarna i Papua Nya Guinea på jakt efter paradisfåglar, skakat i en avlägsen stuga i ryska fjärran östern medan jag fotade brunbjörnar och svettats djupt inne i regnskogen i Amazonas på jakt efter aror. Men något som aldrig förändras, oavsett vart arbetet för mig, har alltid varit att jag försöker resa så lätt som möjligt.

Så när en fotografvän bytte till Olympus förra året blev jag nyfiken. Men jag var fortfarande lite cynisk, trodde inte riktigt på att en så liten digitalkamera kunde ta bilder av den kvalitet jag behövde för mina kommersiella kunder. Som proffs är jag beroende av avgifter för bildreproduktion från webben, utgivare, annonsörer och kalenderföretag. Jag tar bilder till kommersiella kataloger och förpackningsmaterial, och dessa bilder används sedan ofta även som displaymaterial och affischer i butiker. Jag säljer även mina bilder som konsttryck i upp till A2-format, och ibland ännu större. Kunde Olympus-systemet verkligen ersätta mina DSLR-kameror i fullformat?

Läs mer

Jag hade knappt använt OM-D E-M1 Mark ll och M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 PRO-objektivet i en dag innan jag visste att jag aldrig skulle använda mina DSLR-kameror igen. Bildkvaliteten var imponerande, men det var faktiskt de många egenskaperna som gömmer sig inuti E-M1 Mark ll som imponerade mest. Den otroligt snabba bildhastigheten på 18 bilder per sekund var som att gå från en sedan till en Ferrari. Jag upptäckte att den inbyggda bildstabiliseringen var så bra att jag kunde fota utan stativ vid 1/15 sekund. Så nu slipper jag släpa omkring på stativ.

Vad gäller djurfotografering var det en annan funktion som lät mig ta bilder som andra tyckte var svåra eller omöjliga att ta. Under ett fotouppdrag i de skotska högländerna fotade jag röda ekorrar som hoppade omkring på en speciellt uppbyggd inspelningsplats i skogen. Ekorrarna satt på ena änden av en stam, innan de kastade sig genom luften mot kameran för att fånga en nöt som vi placerat där för att locka dem att hoppa. Med kameran inställd på Pro Capture fick jag en perfekt bild av varenda hopp den morgonen. Mina vänner som använde DSLR-kameror missade många möjligheter när ekorren befann sig mitt i hoppet och var irriterade.

På närmare håll älskar jag att vandra på våtmarkerna i norra Norfolk på jakt efter fåglar att fota. Olympus-utrustningen är så lätt att jag kan promenera hela dagen utan att känna mig nedtyngd av kameran. Jag klarar av längre sträckor och när jag hittar ett motiv som kräver att jag närmar mig tyst och försiktigt kan jag fota utan oväsen, så jag slipper se på när en tornuggla mitt i jakten väjer undan när den hör en högljudd kameraslutare.

Författare och fotograf: David Tipling

Läs mer