Socialt och livsstil

Tips och knep för att ta bättre bilder för Instagram

Alla vill veta hur de kan ta sin Instagram till nästa nivå, så att både bilderna och kontot verkligen sticker ut. Olympus PEN har en massa alternativ som hjälper dig skapa och ladda upp fantastiska bilder till Instagram på ett enkelt sätt. Här hittar du några bra tips!

Håll dig till en färgskala

Det är viktigt att varje individuell bild är fantastisk, men även det övergripande utseendet på din Instagram spelar roll. Ett bra sätt att skapa enhetlighet är att ha en färgskala som återkommer i alla bilder. Till exempel kan alla bilder ha vita/kalla toner, eller så kanske du vill ha en varmare känsla i ditt flöde med nyanser som drar mer åt orange och gult. Du kan konfigurera din Olympus PEN så att den automatiskt ger bilderna en varm eller kall ton när du fotar. Tryck på MENU – KUGGHJULSIKONEN – RULLA NED TILL F – WB AUTO. Här kan du välja att ha varma färger PÅ eller AV.

Tänk igenom bildförhållandet

För att få ett enhetligt flöde ska du se till att alla bilder har samma bildförhållande. Med Olympus PEN kan du fota med valfritt förhållande, även 1:1, så att du kan komponera en perfekt bild utan att behöva beskära den senare. Hur enkelt som helst! Du kan anpassa bildförhållandet i den nya Super-kontrollmenyn. Tryck på OK så hittar du det i mitten till höger. Välj mellan 4:3, 16:9, 3:2, 1:1 och 3:4.

Om du fotar med 4:3 eller 3:4 ska du tänka på att du måste beskära bilden en aning för att den ska fungera med Instagrams porträttförhållande på 5:4, så se till att lämna lite utrymme som det inte gör någonting om du förlorar.

Läs mer

Använd den vikbara skärmen på Olympus PEN

En fantastisk funktion hos Olympus PEN är den vikbara skärmen som absolut underlättar när du fotar. Om du gillar att ta Flatlay-foton kan du vika skärmen mot dig för att ta en perfekt bild ovanifrån – utan att du behöver sträcka dig upp ovanför kameran för att se skärmen.

Om du viker skärmen utåt, mot dig, och drar ut den så att den vilar mot ramen blir det även lättare att fota mat på restauranger. Du kan hålla kameran högt ovanför dig och enkelt komponera bilden på din middag på skärmen.

Om du viker skärmen uppåt blir det enklare att ta bra bilder ur ett lågt perspektiv. Oavsett om du vill ta snygga bilder på skor eller fota en stadsscen från gatunivå innebär skärmen att du inte behöver komma lika långt ner som kameran för att ta bilden.

Det går även att vika skärmen rakt nedåt, viket är perfekt om du vill ta en selfie till ditt flöde. Inte nog med att det finns ett E-porträttläge som slätar ut hudtoner om du fotar i AUTO, tack vare pekskärmen på Olympus PEN kan du trycka på avtryckaren så tar kameran bilden efter två sekunder, vilket ger dig tid att fixa rätt pose.

Läs mer

Få grepp om rutnätet

En användbar funktion hos Olympus PEN som hjälper dig att ta bilder till Instagram är Framing Grid. Du hittar den genom att trycka på MENU-COGS – MENU C1 – DISPLAYED GRID. Om fokus i ditt flöde ligger på symmetri kan du prova den första layouten, eller så kan du använda alternativ 4 eller 5, om du alltid vill ha motivet precis i mitten. Alternativ 6, med två linjer upptill och nedtill, hjälper dig att få till en rak horisont, vilket är väldigt praktiskt om du fotar landskap. Fundera på att aktivera rutnätet och se om det kan hjälpa dig att ta den perfekta Insta-bilden.

Wi-Fi-bilder direkt till telefonen

Det bästa med Olympus PEN måste vara den inbyggda Wi-Fi-funktionen. Använd Olympus OI.Share-appen för att ansluta din Olympus PEN till telefonen och för snabbt över bilderna du precis tagit och ladda upp dem direkt till Instagram. Välj Importera bilder så kan du bläddra bland alla bilder du tagit. Sedan importerar och sparar du dem på telefonen och delar dem med Instagram … det är hur enkelt som helst!

Detta är bara ett par sätt att använda några av funktionerna hos Olympus PEN för att förbättra din Instagram och, viktigast av allt, snabbt och enkelt dela med dig av dina bästa bilder i appen.

Håll dig uppdaterad och få fler tips och knep för Olympus PEN.

Författare och fotograf: Debs Stubbington

Läs mer