Socialt och livsstil

När teknik och känslor strålar samman

Jag heter Fiona Bishop. Jag fotar människor, med fokus på porträtt och bröllopsfotografering. I mer än tio år har jag fotat människor, från tidiga barndomen till ålderdomen. 2015 bestämde jag mig för att fokusera på den senaste innovationen inom fotografi – spegellösa kameror. Efter en kort testfotografering föll jag snabbt för Olympus E-M1. Jämfört med den lilla och lätta Olympus-kameran var min enkellinsreflexkamera på 4 kg tung och klumpig. Att byta till Olympus var ett enkelt val. Jag har fotat med E-M1 Mark II sedan januari och det är jättespännande att se den senaste utvecklingen.

Jag vill gärna ta er med på en bröllopsfotografering i reporterstil. Ett bröllop är en av de vackraste dagarna i livet. Genom att föreviga dagen i bilder kan vi återuppleva det speciella ögonblicket och dela minnena med barnbarnen under många år. För mig är bröllopsfotografering en grundpelare i alla fotogenrer. Bröllopsdagen susar förbi och alla ögonblick måste förevigas på ett vackert sätt, men även snabbt och exakt. Det är ett krävande fält som omfattar många olika aspekter inom fotografering. En bröllopsfotograf tillbringar normalt mellan nio och femton timmar bakom kameran varje dag. Poserade och spontana bröllopsbilder tas vid arrangerade fotograferingar men även under hela evenemanget. Man måste skapa makrobilder. Och dessutom föreviga stämningen genom att fota arkitektur eller landskap. Och naturligtvis måste den goda maten och tårtan fotas. Det är denna variation av bilder som gör bröllopsfotografering så charmig.

Bakom varje bröllop finns en helt unik kärlekshistoria

Bruden och brudgummen, Muriel och Fabian, träffades när de var barn. De växte upp tillsammans och gick på förskolan i östra Schweiz, och senare i livet blev de förälskade. Det unga paret gifte sig i den vackra staden Diessenhofen, vid floden Rhen.

Jag älskar att kameran fotar så tyst på bröllop. Det går att ta vackra, naturliga bilder ”bakom kulisserna” utan att man stör ceremonin eller firandet. Nu kan nya E-M1 Mark II dessutom ta perfekta bilder i mörka kyrkor, i det övre ISO-intervallet. Tack vare den fantastiska bildstabiliseringen kan jag även använda långsamma slutarhastigheter. Jag gillar att fota bröllop med kameran i handen och en säker rem. Efter många års erfarenhet är jag övertygad om att det är den bästa metoden. Under testfotograferingen med nya Olympus E-M1 på ett bröllop tog jag med mig min Nikon-kamera för att vara på den säkra sidan. Bättre att ta det säkra före det osäkra – mot slutet av dagen hade Olympus 60 mm makroobjektivet fortfarande inte kommit.

Läs mer

Sensationella närbilder övertygade mig helt

För att få en perfekt bild av ringarna ville jag hämta min andra väska i bilen. Men precis som det brukar bli på bröllop hann jag helt enkelt inte. Jag tog ett överilat beslut och fotade ringarna utan makro. Jag tänkte kompensera för makrobilderna senare under kvällen. Men till min häpnad upptäckte jag att jag inte behövde ta bilderna på avstånd eller upprepa det här steget på kvällen. Det var möjligt tack vare den otroligt nära inställningsgränsen hos Olympus-objektiv. Jag hade aldrig sett något liknande tidigare. Kamerans närbildskapacitet ger otroligt stor flexibilitet vid bröllop. Det är jättelätt att växla mellan detta läge och rapportering, även när det går undan. Nu kan jag inte tänka mig att jobba utan den här flexibiliteten.

Autentiskt och naturligt

Att ta spontana bilder med kvalitet av bruden och brudgummen och deras gäster är inte så enkelt som det låter. Fotografen måste nästan bli osynlig. De bästa bilderna tar man när gästerna inte vet att de blir fotade. Tack vare lätt, kompakt utrustning har det aldrig varit enklare att bli osynlig. Till en början oroade jag mig över hur jag skulle framstå som fotograf utan ett klumpigt, långt objektiv. Men den rädslan har jag övervunnit för länge sedan. För det handlar ju faktiskt om detta: Om du tar bilder av hög kvalitet behöver du ingen lyxig kamera för att tala om att det är du som är fotografen.

Jag älskar små kamerahus och att jag kan ta bilder utan ett batterigrepp. Då kan jag jobba mycket mer diskret, utan att släpa omkring på onödig vikt.

Läs mer

Sofistikerad och djärv

Min kamera är liten och praktisk, men den har allt jag behöver och mer därtill. Funktionen för ansiktsigenkänning är till stor hjälp när jag vill ta spontana bilder snabbt, och jag är imponerad över exaktheten och hastigheten. LiveView-boosten ger en känsla av säkerhet och den innovativa, vridbara skärmen erbjuder fantastiska nya perspektiv – allt detta var omöjligt tidigare. Kort sagt är jag jättenöjd med min nya Olympus-utrustning eftersom den erbjuder otroliga möjligheter.

Författare och fotograf: Fiona Bischof