Socialt och livsstil

Skillnaden ett objektiv kan erbjuda

Även om det finns objektiv som är mer lämpade för vissa motiv handlar det ofta om personliga preferenser. Till exempel rekommenderas vidvinkelobjektiv normalt inte för porträtt, men vissa fotografer gillar ändå att använda vidvinkel för att få med mer av bakgrunden. Det är en bra idé att leka lite och experimentera för att hitta stilar och inställningar som du gillar. Men om du vill ha allmän vägledning hittar du här några typer av motiv och vilka objektiv du kan använda för att fota dem, med exempelbilder.

1. Porträtt

Om du vill ta perfekta porträtt är objektiv med proportioner som påminner om det mänskliga ögat bäst, vilket vi nämnt tidigare – till exempel M.Zuiko Digital 25mm F1.8. Objektiv med vidare vinkel har en tendens att orsaka förvrängning och kan ofta få till exempel näsor och pannor att se mycket större ut.Det finns flera objektiv i Olympus M.Zuiko-sortimentet som tar fantastiska porträtt, och med en bländare på F1.8 kan du leka med skärpedjupet och skapa fantastisk oskärpa och bokeh.

Objektivet M.Zuiko Digital 25mm F1.8 kan ta vackert balanserade porträtt med fin oskärpa – dessutom är det bra i svagt ljus. Objektivet M.Zuiko Digital 45mm F1.8 tar inte bara fina porträtt med snygg oskärpa tack vare bländaren på 1.8, det är även prisvärt vilket gör det till det perfekta första tillskottet till din utrustning om du vill börja experimentera med bländare och skärpedjup. Objektivet M.Zuiko Digital ED 75mm F1.8 har även ett fantastiskt kort skärpedjup och kan ta riktigt skarpa porträtt av hög kvalitet. Den smalare synvinkeln innebär att du måste stå längre bort än med M.Zuiko Digital 45mm, så det är inte alltid lämpligt när man fotar inomhus. Och ett bevis på att objektiv ofta kan användas till mer än en sak – M.Zuiko Digital ED 30mm F3.5 klassas ofta som ett makroobjektiv men kan även ta jättefina porträtt med bakgrundsoskärpa.

Läs mer

2. Landskap och natur

Vill du föreviga en fantastisk vy? Tumregeln är att objektiv med vidare vinkel är bäst för naturbilder. De gör det möjligt att få med hela scenen i bilden och genom att hålla bländaren en aning smalare (högre F-stop) kan man fokusera på hela scenen. Men för scener med element i förgrunden är det bra att leka lite med bländaren för att skapa intressanta fokuspunkter och skärpedjup.

Både M.Zuiko Digital ED 12mm F2.0 och M.Zuiko Digital 17mm F1.8 är bra objektiv om du vill fota naturen då de är vidvinkelobjektiv men samtidigt fungerar bra i svagt ljus, om du vill ta nattbilder eller fota solnedgången.

Läs mer

3. Resor och interiörer

Om du gillar att åka på semester och fota det där fantastiska hotellrummet du precis checkat in i vill du ha ett objektiv som kan föreviga rummet perfekt.

Både 17mm F1.8 och 12mm F2.0 har en vidare vinkel som låter dig få med hela rummet eller restaurangen i bilden och är även toppen utomhus i stadsmiljö, om du vill fota historiska byggnader.Och med 17 mm-objektivets bländare på 1.8 kan du föreviga häftiga detaljer från resan med snygg oskärpa och skärpedjup.Men även pannkaksobjektivet M.Zuiko Digital ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ är praktiskt på resan – packa ner det och ta riktigt snygga semesterbilder.

Läs mer

4. Gatustil eller modefotografering

Om du gillar att fota kläder eller mode finns det flera objektiv som kan hjälpa dig att ta dina bilder till nästa nivå.

Till att börja med tar 45mm F1.8 eller 25mm F1.8 fantastiska bilder i helfigur med jättesnyggt skärpedjup och oskärpa. En favorit bland bloggare är 17mm F1.8 som även är toppen att fota mode med, eftersom det gör det möjligt att få med mer av scenen samtidigt som det kan skapa oskarpa bakgrunder. Undvik för mycket förvrängning genom att fota från ett lite lägre perspektiv.För oskärpa som passar i modetidningar kan du prova 75mm 1.8, som ger otrolig skärpa och skärpedjup.

Läs mer

5. Detalj- eller produktbilder

Om du älskar att fota detaljer eller ta produktbilder är detta objektiven för dig. Både 45mm F1.8 och 25mm F1.8 förevigar knivskarpa motiv samtidigt som de ger en fin, mjuk bakgrundsoskärpa. Jag har märkt att jag kan fokusera på hela produkten, även etiketterna, genom att minska bländaren (högre F-stop) en aning.

För riktiga närbilder kan du prova makroobjektivet 30mm F3.5 som låter dig komma så nära motivet att du kommer bli förvånad över vad du kan fota.

Läs mer

6. Naturbilder

Vill du fota under en safariresa eller bara ta en bild på hunden? Helst ska du använda ett zoomobjektiv för att komma nära motivet utan att störa det, men det finns ett par andra objektiv som kan föreviga naturen i all dess glans.

Objektivet 14-42mm är ett bra alternativ att ta med. Med det kan du zooma in för att komma nära men även ta vanliga naturbilder med vidare vinkel. För riktiga närbilder kan du prova makroobjektivet 30mm F3:5. Detta är ett toppenobjektiv om du vill föreviga fantastiska detaljer och med ett arbetsavstånd på 14 mm är det roligt att leka med.

Ytterligare bevis på att objektiv kan användas för mer än det de är avsedda för – 75mm F1.8 kan föreviga otroliga detaljer utan att du behöver ta dig nära motivet tack vare den extrema förstoringen, och dessutom med riktigt snygg oskärpa.

Läs mer

Några andra saker som är värda att notera

• Experimentera alltid med bländaren, och prova att använda ett objektiv med en annan brännvidd. Justering av bländaren kan påverka ditt foto enormt.

• Observera att vissa objektiv, till exempel 17mm F1.8 och 12mm F2.0, har en manuell fokusring som kan användas för större kontroll över objektivfokus.
• Vissa M.Zuiko-objektiv finns bara med svart höljesfärg, t.ex. 30mm F3.5

Vi hoppas att du har fått bra idéer och information om hur Olympus M.Zuiko-objektiven kan förbättra din fotografering.
Ta en titt på hela sortimentet med kompatibla Olympus-objektiv här .

Författare och fotograf: Debs Stubbington

Läs mer