Socialt och livsstil

Roa dig med självporträtt

Tack vare fjärrkontrollalternativet i Olympus OI Share-appen är det superenkelt att ta självporträtt med Olympus PEN-kameran. Men varför inte vara lite mer kreativ med dina självporträtt och ta roliga bilder med enkla saker du har hemma?

Här hittar du några idéer för att komma igång och ta roliga självporträtt:

Nyckeln till enkla självporträtt med Olympus PEN-kameran är Olympus OI Share-appen. Om du inte redan använder appen bör du ladda ner den direkt. Sedan kan du snabbt ansluta kameran till din smarttelefon med Wi-Fi som är inbyggt i Olympus PEN och välja fjärrkontrollalternativet i OI Share-appen. Med det här alternativet får du en förhandsvisning i realtid av dig själv eller motivet genom kameran på smarttelefonens skärm, och du kan använda avtryckaren i appen för att ta en bild. Du kan även ändra inställningarna, skapa anpassade självutlösare och trycka för att fokusera – allt i appen. Detta är perfekt för självporträtt eftersom du kan komponera bilden med dig själv i den. Med hjälp av självutlösaren kan du sedan trycka för att ta bilden med gott om tid att lägga ner telefonen och posera. När bilden har tagits kan du snabbt kontrollera den, göra eventuella ändringar i inställningarna och importera bilderna direkt till din smarttelefon.

Om du vill ta roliga självporträtt kan du leka lite med rekvisita.

Bubblor

Det är roligt att leka med bubblor när man fotar. De är inte alltid så lätta att hantera och du måste skapa en anpassad självutlösare som tar flera bilder i följd, för att försöka fota dem när de faller. Men de är en bra och billig rekvisita som man kan leka med. Prova att blåsa dem mot bildens förgrund, för att skapa djup och göra bilderna intressanta. Alternativt kan du blåsa upp dem i luften precis innan avtryckaren utlöses, för att fota dem när de faller framför dig.

Överväg att använda en färgad bakgrund, då sticker de fina, reflekterande färgerna i bubblorna verkligen ut.

Blommor

Det finns otroligt många sätt att använda blommor för att ge dina självporträtt lite färg och göra dem lite roligare. Prova att ha dem precis i förgrunden i bilden, med fokus på dig bakom, för att skapa intressanta dimensioner i bilden. Du kan även prova att hålla upp färgglada blommor mot ansiktet och ögonen, om du verkligen vill ta en rolig bild, eller sätta blommor i håret, om du vill skapa en fin detalj.

Reflektioner

En spegel är otroligt enkel att använda som rekvisita för att skapa ett intressant element i dina självporträtt. Allt från väggspeglar till mindre handspeglar kan användas för att skapa reflektioner. Prova att fota från bakom dig, med ansiktet reflekterat i spegeln, för att ta ett unikt porträtt med hjälp av Live View i fjärralternativen. I Olympus OI Share-appen kan du enkelt se hur bilden ser ut när du har ryggen mot kameran och trycka på skärmen för att se till att kameran fokuserar på din reflektion.

Läs mer

Det finns jättemånga andra roliga saker du kan använda i dina bilder, som konfetti eller ljusslingor, så varför inte prova att ta lite roliga självporträtt med din Olympus PEN och OI Share-appen.

Författare och fotograf: Debs Stubbington