Video

Filma med OM-D E-M1X

Det är lika bra att erkänna – det finns ingen perfekt kamera, i alla fall inte för mig.

Det är kanske inte vad du förväntade dig att läsa i en artikel om Olympus-kameror, men låt mig förklara. Som regissör och filmare tror jag bestämt på att berättelsen alltid kommer först.

Oavsett hur vacker eller tekniskt perfekt en bild är kan den aldrig få samma genomslagskraft som en bild som tar dig med på en resa in i en berättelse.

Jag anser att alla berättelser förtjänar att förmedlas med hjälp av det medium och de redskap som gör dem rätta. Och då kan en kamera antingen hjälpa eller stjälpa.

Låt mig illustrera. Som filmare arbetar jag med flera olika stilar och ämnen.

Vissa är grandiosa och episka, vissa är delikata och vackra och vissa är råa och ärliga. Det krävs olika kameror för de olika berättelserna.

Utifrån min erfarenhet kan stora filmkameror bromsa produktionen för mycket när det gäller råa och ärliga filmer. Och när man sticker en kamera i ansiktet på en ung skådespelare eller någon som inte agerar så går en del av realismen snabbt förlorad. Det är något magiskt med att arbeta med den här kameran på en filminspelning. Istället för att behöva strukturera och koreografera scener på ett komplicerat sätt, för att se till att kameran kan fånga de dramatiska aspekterna av manuset, har den här kameran möjliggjort en mycket friare produktionsstil. Och det var därför det var en fantastisk upplevelse att filma min senaste film ”REVEL” med OM-D E-M1X.

Läs mer

För mig var det precis rätt kamera för berättelsen.

Den perfekta balansen mellan storlek, funktion och bildkvalitet. I ”Revel” valde vi att föreviga berättelsen under den tid vi hade genom att filma i en stil där både manuset och dialogen var väldigt fria, så att skådespelarna kunde släppa loss i en scen och vi nästan bara dokumenterade det som hände. När vi filmade med OM-D E-M1X slapp vi strukturera och koreografera scener på ett komplicerat sätt för att se till att vi alltid kunde placera kameran. I stället kunde vi röra oss med scenen och föreviga magin. Kamerans kombination av storlek, synk-IS, bildkvalitet, snabba 1.2-objektiv, tåliga konstruktion och användbarhet i verkliga livet gjorde flera omöjlig scener plötsligt möjliga. Med synk-IS kunde vi snabbt efterlikna en rad olika kameratrick utan behov av stativ. När det hände något magiskt kunde vi fatta ett beslut vad gällde kameraplacering eller rörelse direkt, utan att behöva bryta inspelningen. Det var verkligen ett redskap som gjorde berättelsen rätta. För berättelsen i ”Revel”, och för mig, var OM-D-systemet och OM-D E-M1X den perfekta kameran.

Författare, fotograf och videograf: Janne Armunét

Läs mer