Video

På motorcykel genom Europa: En videografs perspektiv

Stanna, plocka fram kameran, föreviga ögonblicket och så ger vi oss iväg igen! Det är min/vår nya dagliga rutin.

Del 1: Planera rutten och packa väskorna

Som frilansande videograf och motion designer gav jag och min partner Lars oss ut på en ett år lång upptäcktsresa genom Europas olika länder i maj 2019. Vi ville uppleva de olika miljöerna och kulturerna som ofta finns geografiskt nära varandra – och testa om det verkligen går att arbeta var som helst i den digitala eran. Vi ville även ladda våra kreativa batterier och återvända hem med ny energi och inspiration. Vi var på jakt efter nya perspektiv, dofter, färger, smaker och äventyr – vi ville bredda vår syn på livet.

Vårt valda transportmedel: motorcyklar. Med hjälp av dem skulle vi kunna ta oss bortom de vanliga turiststråken och utforska en annan sida av Europa.

Vår plan är att inte ha någon plan!

Efter att ha planerat tidigare resor in i minsta detalj började vi inse att det väldigt sällan går precis som planerat. Den här gången bestämde vi oss för att vara spontana! Vi ville ha friheten att bestämma vart vi skulle bege oss härnäst utifrån sinnesstämning eller potentiella jobb.

Läs mer

Att resa på endurocyklar har många fördelar och ger stor frihet, men det innebär även att man bara kan ta med sig lite packning. Så vi var tvungna att välja utrustning mycket noga och bara ta med det vi var helt säkra på. Efter att ha använt Olympus-produkter i många år var vi mycket väl medvetna om fördelarna med dem och var helt säkra på att de skulle vara de perfekta följeslagarna på resan.

Som videograf i Tyskland har jag ofta använt utrustning från Sony, med deras sensor i fullformat, men under den här resan behövde jag mer än bara en stor sensor. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig, men en sak som var helt säker var att regn, sand, värme, damm, gupp och stötar skulle spela en viktig roll. Det innebar att jag behövde utrustning som jag kunde lita på skulle tåla extrema förhållanden, som Olympus OM-D-kamerorna. Så jag lämnade min Sony-utrustning hemma och packade bara med mig Olympus-produkter på resan. Och det är inte bara det faktum att produkterna är robusta och pålitliga som är viktigt på en sådan resa, även storleken är en faktor.

Det skulle bara vara vi två, våra motorcyklar och vägen under ett år. Vi hade många måsten att släpa på, som tält, liggunderlag, sovsäckar, sommarkläder, vinterkläder, första hjälpen-kit, datorer, mat osv., så storleken var otroligt viktig. Och där har Olympus M.Zuiko Pro-objektiven en stor fördel – de är små, robusta och erbjuder fantastisk ljusstyrka. Tre bra anledningar att ta med dem på vårt äventyr! Och det var skönt att kunna lämna min gimbal hemma, eftersom den fantastiska bildstabiliseringen i OM-D-systemet fungerar lika bra.

Vi ville dokumentera resan på film, så det var viktigt att vi kunde komplettera bilderna med perfekt ljud. Eftersom Olympus LS-P4 är så mångsidig, med både gun mic och inspelare i ett, sparade vi mycket plats och kunde känna oss helt säkra. Genom att konfigurera och ansluta LS-P4 till kameran supersnabbt kunde vi ge videoklippen professionellt ljud. Om vi behöver notera något kan vi även spela in direkt på enheten, utan att använda en extra mikrofon, och under intervjuer är det enkelt att stoppa den praktiska ljudinspelaren i änden av mikrofonen med klämma i fickan. Så än en gång sparade vi både utrymme och vikt!

När vi hade fått ordning på utrustningslistan kunde vi äntligen ge oss ut på vårt äventyr – och vi började i södra Europa. Efter nästan tre månader på resande fot vet jag nu att det var helt rätt beslut. Att se och uppleva något nytt varje dag ger dig inte tid att sakna hemmet eller vardagslivet. Vi längtar efter att se vilka äventyr som väntar!

Författare, fotograf och videograf: Carolin Nina Jasiak

Läs mer