Video

Bali när det är som bäst

Jag har älskat att filma i många år, så det var en självklarhet att det var det jag skulle jobba med. Jag sade upp mig från mitt kontorsjobb, gick filmskolan och förvandlade min hobby till en karriär.

2015, när jag använde OM-D E-M 5 Mark II för att genomföra ett projekt för första gången, bytte jag till Olympus över natt. Den här kombinationen av professionell bildkvalitet, användarvänlighet och fantastisk bildstabilisering gjorde beslutet enkelt – och jag har aldrig ångrat mig.

I början av 2017 tog jag med mig min OM-D E-M1 Mark II på en resa till Bali. Jag insåg redan från början att all ytterligare utrustning, som stativ eller gimbal, skulle få stanna hemma och att kamerautrustningen som jag tog med mig fick väga max 1 kg.

Det är verkligen ett privilegium att ha professionella redskap till hands som låter mig skapa filmer eller ta bilder i rätt ögonblick. Kameran passar perfekt i handen och batterigreppet kompletterar känslan.

Läs mer

Eftersom det är regnsäsong i Bali i januari skulle det komma regnskurar varje dag, för att inte nämna den höga luftfuktigheten. Så kameran fick en dusch varje dag. Men jag kunde alltid lita på den. Och till och med när jag använde kameran mycket räckte det alltid med två till tre batterier. Ytterligare en fördel är att man inte ser ut som en fotograf. Jag ser ut som en turist, vilket innebär att jag kan ta med mig och använda kameran överallt. Jag blev otroligt imponerad av kvaliteten på 4K-inspelningarna. Skarpa videor in i minsta detalj. Jag kunde även exportera individuella bildrutor som foton, och alltid med en upplösning på 9 MP!

Även om kameran har en fantastisk inbyggd autofokus ställer jag alltid in skärpan manuellt. Med zoomfunktionen och otroligt pålitlig peaking har jag alltid skärpan under kontroll. Så det är inget problem att ta manuella bilder med till exempel 40–150 mm-objektivet och full zoom. Menyvägledningen kan vara lite knepig, men möjligheten att programmera knappar och reglage utifrån dina krav och vanor gör arbetet mycket enklare.

Jag klarar mig helt enkelt inte utan den utvikbara, vridbara skärmen längre. Ofta håller jag kameran ovanför huvudet och för den långsamt nedåt, med fokus på skärmen hela tiden. Det ger vackra kamerarörelser och den integrerade femaxliga bildstabiliseringen ser till att rörelsen blir mjuk. Även om kameran har en mikrofon- och hörlursport behövde jag inte alltid ansluta en extern mikrofon. Den integrerade mikrofonen fångade inte upp något brus och kvaliteten dög gott och väl i många situationer. Jag tror att den bästa utrustningen för en sådan resa är den här kameran med ett 25 mm 1.2-objektiv och ett 12–100 mm 4-objektiv. Naturligtvis klarar jag mig inte helt utan hjälpmedel vid annat arbete, men jag är helt överväldigad av de nya funktionerna som den här kameran erbjuder, speciellt på resor. Jag kan inte föreställa mig att arbeta med en kamera som inte har alla dessa fördelar.

Författare, fotograf och videograf: Dominique Züger

Läs mer