Video

Cenote-dykning med en mexikansk sjöjungfru

Där havet möter himlen, där gigantiska havsmonster kontrollerar vattnet och där pirater begraver sina skatter – det är här vi kanske hittar sjöjungfrurna som så många gamla sjömän talar om när dagsljuset bleknar och sinnena grumlats av för många drycker ...

Mexiko väntar på oss med mystiska kulturer dolda under ruiner djupt inne i regnskogen. Vi, ett team av undervattensfotografer, videografer, grottdykare och en toppmodell från USA, beger oss djupt in i djungeln på Yucatán-halvön – där den tropiska regnskogen ligger som en grön matta och landsbygden formas av en nästan ogenomtränglig flora. På den här magiska platsen hittar du ingången till en mystisk och mörk undervattensvärld – cenoternas dolda värld, en plats för vår enastående och extraordinära modefotografering under vattnet.

Min fru Melanie och jag dyker ner i Mayafolkets undervärld för att fotografera America’s top model Hannah Fraser, alias Hannah Sjöjungfru, i de mexikanska cenoterna på det mest spektakulära sättet. Idag handlar allt om mexikanska grottor istället för parisiska catwalks. Vårt projekt planerades under lång tid och måste genomföras med största koncentration. En detaljerad och grundlig orienteringsgenomgång utgör början på vårt fantastiska äventyr. Markus Fleischmann, innehavare av Pro Dive International, och vår dykguide Matt förklarar alla beteendemässiga regler som vi måste beakta vid ett cenotedyk som detta. Tydliga riktlinjer, tydliga regler. Inga om och men. Detta är särskilt viktigt eftersom den här fotograferingen för första gången sker I och inte FRAMFÖR cenoterna.

Läs mer

Vattnet vid ingången är kristallklart och glittrar i otroliga nyanser av blått, grönt och turkost. Temperaturen på cirka 25 °C är en välkommen förändring mitt i den heta mexikanska regnskogen.

Vi passerar några sötvattenssköldpaddor när vi dyker in i en grotta vars övre del är fylld med luft. Den är därför även lättillgänglig för vår modell Hannah. Vi fascineras av de imponerande ljuseffekterna vid ingången till grottan. Solstrålar tränger igenom det kristallklara vattnet och tar sig fram till botten där de dansar över ytan på ett spektakulärt sätt. Där är hon: en sjöjungfru som långsamt rör sig mot oss – ett mystiskt, om inte magiskt möte med en vacker varelse. Sikten är mer än 100 meter. De spektakulära områdena som flödar av ljus ligger emellertid helt under vattnet och kan endast nås med hjälp av detaljerad konsultation och särskilda säkerhetsåtgärder. Vi håller oss fast vid de fästa styrlinorna som man hittar runt om i grottsystemet och rör oss längre och längre in mot mörkret med en blandad känsla av rädsla och fascination. Plötsligt framträder palatsliknande valv i mörkret. De är fulla av stalagmiter och stalaktiter som glittrar i gyllene färger i ljuset av våra lampor. Vår sjöjungfru tar sig igenom trånga passager och jättelika kalkstensformationer. Efter ett dyk på 15 minuter kommer vi äntligen fram till mitten av cenoten. Vi tar oss till ytan. På denna plats ligger grottan inte helt under vattnet, vilket gör den perfekt för oss som en hisnande plats för en mycket speciell modefotografering.

Läs mer

Ingen plats är den andra lik. Varje cenote, varje scen är annorlunda och erbjuder sin egen fotografiska själ – ibland mörk och mystisk, ibland majestätisk och överdådig.

Mexikos cenotesystem väcker utan tvekan en viss fascination hos oss och modellen. Det känns som en kombination av kvinnlig och maritim skönhet. Vi är helt tagna. Vi blir entusiastiska av hur solljuset leker i vattnet, den estetiskt vackra presentationen av en kropp under vattnet, men även av spänningen i att dyka djupt in i Mayafolkets dolda världar med sjöjungfrur och sirener. Och i slutändan har vi hittat det vi letade efter: en fantastisk och sagoliknande sjöjungfru. Det enda som saknas nu är kärleken till en mänsklig make som kommer att befria denna själlösa och dömda varelse från ödet att leva som en sjöjungfru. Synd att männen i vår besättning redan är upptagna ...

Författare och fotograf: Melanie och David Benz i samarbete med videografen Niklas Nischke

Läs mer