Video

Min upplevelse med att filma kameraväskor i Porto och Vigo

Jag har tidigare spelat in reklamfilmer och fotat för Olympus så jag blev glad när de kontaktade mig igen för att producera lite mer material för lanseringen av deras senaste sortiment av fotoväskor: Cosyspeeds slingerväska ”Streetomatic”, the Manfrottos ”Explorer bag” med en väska inuti väskan och den mångsidiga allroundväskan ”Everyday Camera Backpack”.

Vi ville förmedla en riktigt praktisk upplevelse av att använda produkterna, tillsammans med alla tillbehör som kan krävas av en fotograf i hans eller hennes dagliga arbete. Manuset var enkelt: vi använde en ny fotograf för varje berättelse för att visa upp designen och karaktären hos produkterna under en typisk dag. Vi valde huvudpersonerna beroende på målmarknaden och valde sedan tre platser för fotograferingarna: för slingerväskan ”Streetomatic” blev det Porto, Portugals fantastiska historiska distrikt på Dueros strand. Stadens nya distrikt är fullpackat med modern arkitektur och valdes ut för kurirväskan ”Explorer”. Scenen för Olympus nya ”Everyday Camera Backpack” blev Vigo i Spanien, en stad där du enligt Jules Verne kan hitta kapten Nemos bäst bevarade hemlighet.

OM-D E-M1X hade precis lanserats några veckor innan detta uppdrag och med dess nya OM-Log 400-läge (nu även tillgängligt med den senaste firmware-uppdateringen för OM-D E-M1 Mark II) var valet av utrustning för fotograferingen ganska självklart. Att vänja sig vid en ny kameramodell tar vanligtvis lite tid, men när det gäller Olympus OM-D-serien är övergången från en modell till en annan enkel eftersom menystrukturerna är mycket lika varandra. Allt som återstår är att bekanta sig med alla nya funktioner och känna sig trygg med dess egenskaper och mångsidighet.

När det gäller objektiven valde vi att använda M.Zuiko Digital ED 17 mm F1.2 PRO och M.Zuiko Digital 45 mm F1.2 PRO, två objektiv som alltid ska finnas i alla videografers väskor och två av mina personliga favoriter. Kvaliteten är fantastisk, även när man arbetar med mycket stor bländare. De är lätta att använda med en infällbar manuell fokusring (väsentlig vid all videografi) tillsammans med peaking-funktionen. För ännu mer precision kan vi räkna med M.Zuiko Digital 7-14 mm F2.8 PRO och M.Zuiko Digital 75 mm F1.8 PRO.

Läs mer

Att välja OM-Log 400-läget innebar att du arbetar med en minsta ISO på 400. Med hjälp av ND-filter är det möjligt att fota så brett som F1.2! OM-Log 400-läget låter dig arbeta i situationer med hög kontrast utan att du förlorar detaljer i högdagrar eller skuggor.

LUT gör gradering och korrigering under efterbehandlingen enkelt.
Att filma med OM-D E-M1X visade sig höja kvaliteten markant.
Förbättringarna i det interna bildstabiliseringssystemet är också betydande – inget behov av extra tillbehör, bara kameran och en stadig hand. För mig är detta en av de bästa egenskaperna hos OM-D-serien – speciellt i fråga om videoanvändning – stor smidighet och snabbhet, plus den mindre storleken som gör att du kan smälta in obemärkt, nästan som en turist, var du än fotograferar.

Läs mer

En annan viktig utveckling är att E-M1X är så smidig. Fokuseringssystemet och dess förmåga att spåra ett motiv, antingen genom den traditionella C-AF eller genom spårningssystemet, är snabb och effektiv. Den klarar sig beundransvärt bra i en enorm mängd olika fotosituationer och var perfekt för det här jobbet.

När det kommer till video är förstås även ljudet mycket viktigt, och även om musiken i detta fall låg i framkant, kan vi fortfarande höra och känna igen några av ljudelementen som vi spelade in externt med LS-P4; en lätt och bra ljudinspelare av hög kvalitet.

Slutprodukten i form av tre kampanjvideor och ett urval av reklamfoton stärkte mitt beslut att fortsätta använda Olympus som min huvudsakliga utrustning för filmning och inspelning. Fantastisk kvalitet, kapacitet och mångsidighet.

Kolla in vår ”så här gjorde vi”-video och de slutliga kampanjfilmerna för alla tre kameraväskor nedan.

Författare och videograf: Fernando Rey Daluz

Läs mer