Video

De perfekta objektiven för att filma och resa

Jag bytte mitt Sony-kamerasystem mot Olympus för ett tag sedan, med min stora motorcykelresa genom Europa i åtanke. Detta innebär naturligtvis att jag inte bara byter kameror, utan även objektiv.

Att välja objektiv handlar inte bara om siffror, utan snarare om det önskade utseendet och effekten på betraktaren. Varje objektiv komponerar scenen på ett unikt sätt, till exempel genom möjligt skärpedjup eller känslan som förmedlas. Dessa faktorer kan användas medvetet som stilistiska knep, för att påverka betraktarens känslor.

Vi tar en titt på de brännvidder jag föredrar att använda när jag filmar och vilka objektiv jag brukar kombinera dem med.

25–40 mm porträtt:

De flesta objektiv jag använder har en bländare på F2.8, så det är enkelt att skapa en fin bokeh (bakgrundsoskärpa) med dem. När det gäller brännviddsintervallet för porträtt är det jag värdesätter mest, trots det korta avståndet mellan kameran och modellen samt mellan modellen och bakgrunden, att det går att skapa en mjuk bokeh samtidigt som många detaljer bevaras. För att täcka hela intervallet använder jag M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, för det ger mig flexibilitet att växla mellan landskap och porträtt. Det här objektivet är faktiskt min favorit och jag använder det ofta.

7–25 mm vidvinkel:

Tack vare det fantastiska skärpedjupet erbjuder denna brännvidd betraktaren en översikt över hela scenen. Nästan alla delar av scenen är skarpa och erbjuder många detaljer, vilket gör att detta ligger väldigt nära det mänskliga ögat och ger mycket information. Jag klarar av 12–25 mm utan problem med M.Zuiko Digital ED 12-40mm F2.8 PRO, vilket som sagt gör det till en av mina favoriter. Under mer extrema förutsättningar brukar jag välja M.Zuiko Digital ED 7-14mm F2.8 PRO. Med det här objektivet kan jag få med mycket mer av omgivningen och jag gillar verkligen att leka med symmetrin i arkitektoniska element.

Närbilder:

När det gäller video är närbilder alltid en trevlig kontrast till de mer informativa vidvinkelscenerna och ger tittaren en möjlighet att se detaljerna. I den här sekvensen får tittaren inte så mycket bildinnehåll på grund av det smala fokusdjupet, men den är väldigt intensiv. För närbilder använder jag ofta M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO, som låter mig ta några steg bort från motivet för att sedan komma närmare med hjälp av den maximala brännvidden på 150 mm. Detta ger en extrem bakgrundsoskärpa och allt fokus ligger på de detaljer som visas.

Läs mer

150 och 300 mm telefoto:

Jag använder sällan telefoto-objektiv i mitt dagliga arbete eftersom jag normalt kommer tillräckligt nära mina motiv utan långa brännvidder. Om jag skulle behöva det så är M.Zuiko Digital ED 40-150mm F2.8 PRO ett bra val, tack vare det stora zoomintervallet, och jag har flexibilitet att besluta hur nära jag faktiskt vill vara motivet. När jag filmar naturscener är ett telefoto-objektiv som M.Zuiko Digital ED 300mm F4.0 IS PRO helt oumbärligt för att filma djur utan att skrämma bort dem.

Medveten användning av olika bildinställningar (nära, halvnära, långt håll osv.) i kombination med att man växlar mellan bildinnehåll med olika styrka gör videor mer intressanta. Genom att växla mellan nära och långt håll, skärpa och oskärpa, får tittarens ögon ett ögonblick på sig att koppla av mellan scenerna. Detta är viktigt för att hålla kvar tittarens uppmärksamhet.

Läs mer

Vi går vidare till mina upplevelser med objektiven.

Under min resa, och även i mitt dagliga arbete, visade sig övergången till Olympus zoomobjektiv vara ett bra beslut med många fördelar.Med bara 3–4 objektiv i väskan täcker jag hela brännviddsintervallet som tidigare krävde 7–8 objektiv, vilket så klart var tungt att bära omkring på. Tack vare zoomen behöver jag inte längre byta till ett objektiv med en viss brännvidd hela tiden eller byta position för att få rätt detaljer i scenen. Den tid jag sparar ger mig en otrolig flexibilitet och låter mig föreviga ögonblick snabbt utan att jag missar något.

En annan fördel med Olympus-objektiven är fokusringen (jag kommer aldrig använda en kamera utan det igen).

Med den kan jag snabbt och intuitivt växla mellan manuell och automatisk fokus direkt på objektivet, medan jag håller i kameran och filmar. Därmed kan jag bestämma fokusen mer spontant, utan att behöva trycka på en knapp på objektivet eller kameran, vilket hade kunnat göra sekvensen suddig.

Läs mer

Eftersom objektiven är så tåliga har jag även mer flexibilitet när jag planerar utomhusfilmning. Även om det är dimma eller regnar behöver jag inte oroa mig för den höga luftfuktigheten utan kan vara säker på att objektiven alltid är redo, så att jag kan fokusera på att föreviga mina spännande motiv.

Jag kommer absolut utöka min videoutrustning med några fler objektiv i framtiden. Det kanske bästa är att bildstabiliseringen sitter inuti kamerahuset, så det spelar ingen roll vilket objektiv jag använder – jag kan enkelt filma med kameran i handen och till och med panorera och spåra med en gimbal. Jag har redan spanat in ett par objektiv och ser fram emot att prova dem.

Författare, fotograf och videograf: Carolin Nina Jasiak

Läs mer