Video

Filma bröllop – ljudet av för alltid

Vi har filmat dokumentärer i sexton år. Under tio av dessa år har vi lagt stort fokus på ljudet. Videor utan ljud är toppen, men när man hör människor som pratar, vinden som viner, kläder som prasslar eller fiskmåsar som skränar så blir det mycket mer intressant.

Många frågar: ”Hur spelar ni in ljudet? Det är så tydligt och detaljerat.”
”Vi använder olika inspelningskällor”, svarar vi. Vi har en trådlös mikrofon med klämma som sitter fast på kläderna, en gun mic för intervjuer och en mobil ljudinspelare. Låt mig berätta lite mer om den senare.

För två år sedan höll vi en liten (mindre än en smarttelefon!) Olympus LS-P4-inspelare i våra händer. Jag var ärligt talat lite skeptisk i början. Storleken inger inte direkt förtroende, men efter de första testen har jag alltid den i fickan när vi är ute på fältet.
Eftersom inspelaren är så liten kan man lägga den var som helst (utifrån vår erfarenhet av att filma bröllop):
– i bröllopsbågen, för att spela in de nygiftas äktenskapslöften
– på brudens sminkbord på morgonen, när hon blir sminkad (bruden diskuterar så klart de mest intressanta saker med sin stylist)
– i brudgummens ficka

Vi är extra nöjda med att inspelaren kan integreras och användas tillsammans med kameran OM-D E-M1 Mark II, som en gun mic. Man kan spela in ljud och säkerhetskopiera det eller ansluta den direkt till kameran.Om vädret är dåligt är det bra med ett vindskydd (vi kallar det för en ”död katt”!)
Och på tal om vädret – som bröllopsvideografer ställs vi inför en rad olika förhållanden när vi filmar, vilket är en av de saker vi inte kan förbereda oss för, och ljusförhållandena förändras hela tiden. Inga problem för E-M1 Mark II med funktionen som kallas Log-tagning. Nu slipper vi att detaljer i skuggor går förlorade eller att högdagrar överexponeras och därmed missar vi inte längre fantastiska spontana scener, som alltid inträffar under bröllop. Vi förlitar oss även på OM-D-systemet tack vare den kompakta storleken och låga vikten. Vi filmar i många timmar varje dag, och när dagen – eller natten, vi ryssar älskar verkligen att fira! – lider mot sitt slut är det alltid skönt att inte behöva släpa med sig klumpig och tung utrustning.

Läs mer

Vi filmar ofta kärleksberättelser – korta klipp med ett manus baserat på de nygiftas bakgrundshistoria. I dessa förekommer nästan alltid dialog. Eftersom det nästan är omöjligt att spela in talet tydligt när vi faktiskt filmar så dubbar vi det senare. Vi gör gärna det i studion, men budgeten och tiden är ofta begränsade så vi brukar gå in i omklädningsrummet med bäst akustik, placera LS-P4 på ett stativ och spela in våra huvudpersoner! Ingen kan gissa att det inte spelades in i en studio.

Under ett bröllop i Georgien nyligen kom en stor nationell kör ut helt oväntat (för oss) och sjöng under ceremonin! Vi kunde inte stå på en och samma plats och bara spela in kören. Vi behövde filma den från flera olika vinklar, men vi måste även se till att sångarna hördes tydligt, så vår stora gun mic fungerade inte i det här fallet. Jag plockade upp LS-P4 ur fickan, placerade den på gräset precis framför kören och voilà.

Sammanfattningsvis – när man filmar bröllop, vilket kräver hastighet, rörlighet, estetik (det bör även noteras att ljudinspelaren är riktigt snygg) och ljud av hög kvalitet, är OM-D-kameran och LS-P4 en perfekt kombination! Jag gillar verkligen att jag kan röra mig fritt, bara fokusera på de speciella ögonblick jag vill föreviga – talen under ceremonin, den känslosamma stämningen, vännernas och familjens glada röster – och lita på att utrustningen gör det den ska.

Författare, fotograf och videograf: Roman Khlustov

Läs mer